Veleprodaja 069 55 20 880
Maloprodaja 060 51 31 253

Često postavljana pitanja

FAQ Go To Top

1. Koje vrste bazena postoje?

VRSTE BAZENA

FUTURE POOL BAZENI  (Bazeni sa čeličnim zidom i PVC folijom)

Prednosti:

 • Visoki kvalitet;
 • Ekonomična cena;
 • Izrazita dugovečnost;
 • Jednostavno i lako održavanje;
 • Niski troškovi reparacije;

Nedostaci:

 • Predodređene dimenzije;

Naš komentar: Preporučujemo. Najbolji odnos cene i kvaliteta.

 

 

POLIPROPILENSKI BAZENI (Prefabrikovani gotovi ili se vare od polipropilenskih tabli na licu mesta)

Prednosti:

 • Mogućnost varijacija u oblicima i veličinama;

Nedostaci:

 • Polipropilen je termo-labilan materijal i vremenom se oštećuje;
 • Teškoće u održavanju oštećenih površina;
 • Visoki ili čak neizvodljivi reparaturni radovi;

Naš komentar: Ne preporučujemo.

 

 

POLIESTERSKI BAZENI (Prefabrikovani bazeni od plastičnih masa)

Prednosti:

 • Veoma elegantne izvedbe raznih oblika;

Nedostaci:

 • Izuzetno visoki transportni troškovi;
 • Visoki i zahtevni instalacioni troškovi;
 • Teškoće kod čišćenja i održavanja zbog zaštitnih površinskih slojeva koji  se vremenom troše i postaju rapavi;
 • Visoki troškovi reparacije;

Naš komentar: Ne preporučujemo.

 

BAZENI OD LAKE BETONSKE KONSTRUKCIJE OBLOŽENI PVC LAJNEROM

Prednosti:

 • Neograničene mogućnosti varijacija u oblicima;
 • Investiciono viša kategorija od Future pool bazena, ali znatno niža od armirano betonskih bazena;

Nedostaci:

 • Nepoznati.

Naš komentar: Preporučujemo. Za ovakve bazene možemo ponuditi razne lajnere za oblaganje i svu hidrotehničku opremu.

 

ARMIRANO BETONSKI BAZENI OBLOŽENI KERAMIKOM I STAKLENIM MOZAIKOM

Prednosti:

 • Izrazita elegancija, neograničena mogućnost po pitanju varijacija u oblicima i dubinama;

Nedostaci:

 • Visoka investiciona kategorija;

Naš komentar: Za ovakve bazene možemo ponuditi svu hidrotehničku opremu.

2. Koja je razlika između evropskih i dalekoistočnih bazena sa čeličnom konstrukcijom?

Osnovna razlika se ogleda u tome da su evropski bazeni namenjeni za ugradnju, dok su dalekoistočni isključivo namenjeni za nadzemnu montažu. To je prvenstveno posledica razlika u čeličnom zidu bazena. Naime, kod evropskih bazena je čelični zid debljine 0,6 ili 0,7 mm (u zavisnosti od dubine bazena), izrađen od galvanizovanog čelika i antikorozivno zaštićen silikon-poliesterskim premazima. Kod dalekoistočnih bazena je zid bazena debljine 0,4 mm, lakiran, a nosivost mu je povećana time što je lim rebrastog profila.

Druga važna razlika je u PVC lajneru, koji je kod evropskih bazena UV stabilizovan I izrađen od PVC folije najnovije generacije debljine 0,6 – 0,8 mm, sa akrilnim završnim slojem, što mu pruža izrazitu dugovečnost (10 – 15 godina) i omogućava jednostavno čišćenje i lako održavanje. Kod dalekoistočnih bazena je PVC lajner debljne 0,2 – 0,4 mm, sam kvalitet (hrapava površina) otežava održavanje, a životni vek je od 1 – 4 godine.

Treća razlika je u filtraciji vode koja je kod dalekoistočnih setova unapred predodređena sa subdimenzionisanom opremom za cirkulaciju I filtraciju vode.

3. Koji tip bazena je najbolji?

Sve što nas okružuje, poput kuće, automobila, kompjutera, mobilnog telefona, ima svoje različite varijetete. Tako je i sa bazenima. Smatramo da je najbolji izbor bazena onaj koji predstavlja takvu investiciju, da ne predstavlja opterećenje ni prilikom izgradnje, a da ni kasnije, tokom održavanja, nije na teret svom investitoru.S druge strane, bazen nikako ne treba da bude samo prosti prostor ispunjen vodom, nego treba da bude oplemenjen različitim sadržajima za pružanje maksimalnog zadovoljstva svojim korisnicima.

Važno je znati da se veličina bazena može „kompenzovati“ njegovim sadržajem, npr. ugađivanjem uređaja za plivanje u mestu se i od relativno malog bazena može napraviti plivačka staza.  Stoga smatramo da su najbolji bazeni oni koji u svom cenovnom rangu pružaju svom kupcu maksimalno zadovoljstvo. Bazeni, naravno, ne moraju odmah biti maksimalno opremljeni, nego se mogu i naknadno, fazno oplemenjivati, samo je potrebno unapred isplanirati željeni sadržaj kako bi se pravovremeno mogla izgraditi infrastruktura. Najbolji bazen je bazen po meri investitora!

4. Koliki su troškovi grejanja vode u bazenu?

Optimalna temperatura vode u bazenima za plivanje je oko 25º C. Ipak, za porodične bazene, čija namena nije isključivo sportsko plivanje, nego prvenstveno rekreacija i relaksacija, to je niska temperatura. Optimalna temperatura vode u porodičnim bazenima je 28º C.

Troškovi grejanja vode u bazenu zavise od načina grejanja vode. Najjednostavniji način dogrevanja i održavanja temperature vode u bazenu je upotreba ISO-solarnih pokrivača. Tokom sunčanog dana, bazeni koji su pokriveni ISO-solarnim pokrivačem mogu da dignu temperaturu vode u bazenu i do nekoliko stepeni. S druge strane, tokom noći, kao dobri izolatori, sprečavaju da se ugrejana voda ohladi. Ipak, ponekad je u zavisnosti od dubine i veličine bazena je neophodno i prinudno dogrevanje vode, naročito u prelaznim periodima(maj/juni i septembar).

Postoji više načina grejanja vode u bazenima:

1) SOLARNI KOLEKTORI ILI APSORBERI

Prednosti: iskorištavaju toplotnu energiju sunca, pri čemu je sama energija besplatna i ekološki najprihvatljivija;

Nedostaci: kako zavise isključivo od raspoložive sunčane energije, ne mogu biti jedini izvor grejanja, nego samo dopunski; najčešće obezbeđuje najviše toplotne energije kada je ona najmanje potrebna (u letnjim mesecima); početna investicija je često tolika da se tokom životnog perioda solarnog sistema ne otplati.

2) TOPLOTNE PUMPE ZA BAZENE

Prednosti: predstavljaju jako dobru alternativu solarnim sistemima za grejanje vode jer uz najbolji odnos utrošene energije proizvedu najviše toplotne energije; vrlo se jednostavno mogu ugraditi i u već postojeće bazene;

Nedostaci: kad se uzme u obzir izuzetno mala potrošnja i odlični rezultati, možemo reći da ih nema.

3) SETOVI OD TOPLOTNIH IZMENJIVAČA SA AUTOMATIKAMA, KOMPATIBILNI SA ELEKTRO ILI GASNIM KOTLOVIMA

Prednosti: pružaju vrlo optimalan odnos između uložene energije i proizvedenen toplotne energije; ugrađuju se vrlo jednostavno na cirkulacioni krug vode u bazenu, a mogu se priključiti ili na već postojeće kotlove ili se ugrađuju mini kotlarnice u samom prostoru gde je smeštena oprema za bazen, predstavljaju najbolji odnos između uloženog i dobijenog;

Nedostaci: kad se uzmu u obzir svi parametri, možemo reći da ih nema.

 4) ELEKTROGREJAČI

Prednosti: ugrađuju se  direktno u cirkulacioni sistem ; relativno jeftini;

Nedostaci: najslabije iskorišten odnos između proizvedene i utrošene energije.

 

ZAKLJUČAK: Da bi voda u bazenu bila optimalne temperature neophodno je bazen pokrivati ISO-solarnim pokrivačem kada god nije u upotrebi.

Kao najbolju opciju dogrevanja preporučujemo toplotne pumpe ili setove za grejanje sa toplotnim izmenjivačima. U ovakvom slučaju, troškovi održavanja temperature od 28ºC u periodu maj-septembar ne bi smeli da pređu 2000-3000kW ukupno u slučaju prosečnih vremenskih uslova.

5. Koliki su troškovi održavanja bazena?

Troškovi održavanja bazena u najvećoj meri zavise od zapremine. Zato smatramo da je optimalna zapremina bazena za porodične potrebe oko 40-50m³.

Troškovi održavanja bazena se odnose na troškove hemijskih preparata, odnosno troškove kondicioniranja vode, troškove električne energije za rad filtracionog uređaja i rad ostalih uređaja ugrađenih u bazen.

Pri zapremini od 40-50m³ troškovi održavanja bazena tokom sezone predstavljaju maltene neprimetni izdatak, i ne iznose više od 20-30€ mesečno. Sa povećanjem zapremine troškovi eksponencijalno rastu, tako da se za bazen od 80-100m³ ne može reći da će troškovi biti od 40-60€, nego taj iznos može biti i dvostruko do trostruko veći od toga.

6. Kako se računa potreban kapacitet filtracionog uređaja?

Izbor filtracionog uređaja za bazen određuje se prema sledećoj formuli:

Q = 2-3 x V/12h

Q= kapacitet filtracionog uređaja;

V= zapremina bazena;

Celokupna voda u bazenu bi trebala 2 do 3 puta da prođe kroz filter u roku od 12 sati. Na primer, za bazen od 40 m3, računica bi bila sledeća:

Q=2 x 40 / 12 =6,67  ->   7 m³

Q=3 x 40 / 12= 10     -> 10 m³

Stoga se za ovaj primer možete opredeliti za pumpu od 8m³ ili 11m³ (postojeći kapaciteti pumpi, najpribližniji dobijenoj vrednosti) , u zavisnosti od planiranog broja korisnika datog bazena.

Uz pravilnu cirkulaciju vode u bazenu, ovo su optimalni kapaciteti filtracionih uređaja. S obzirom na klimatske uslove na našem području, gde je očekivano veće grejanje vode zbog spoljne temperature, ali i zbog mentaliteta (veći broj kupača), preporučujemo izbor gornje granice, što će u svakom trenutku dati najbolje rezultate po pitanju cirkulacije, filtracije i higijenske ispravnosti vode.

ČESTO POSTAVLJANA PITANJA

Koje vrste bazena postoje?
Koja je razlika između evropskih i dalekoistočnih bazena sa čeličnom konstrukcijom?
Više